Kledingvooschrift – modern kantoor

De nieuwe collega zou in het bijzonder op zijn kleding letten en eerst even de omgeving scannen. Als u te vroeg als te correct overkomt wellicht zelf met dure designerkleding, kan het van collega's en bazen als licht laatdunkend beoordeeld worden. Maar ook een te nonchalant outfit wordt meestal negatief beoordeeld en komt onvolwassen en onprofessioneel over waar men snel op iemands prestatie concludeert. Als gouden middenweg wordt een van basiselementen traditioneel outfit geadviseerd die verluchtigd wordt met modern vormgevende details.

Het pak

In de modern kantoor omgeving moet het pak wat de kleur betreft correct zijn, grijs en blauw gaat altijd maar ook andere kleuren zijn hier mogelijk. Het pak is smaller gesneden voor jonge mannen. Extreem modische modellen, zoals bijvoorbeeld met ver beneden op de heup zittend broeken en extreem korte jassen is af te raden.

Modisch bruin is hier evenzo toegestaan als het voor de rest ontoelaatbare zwart. Natuurlijk mag het pak decent gedessineerd zijn, maar er behoord wel een goed handje bij als het om de keuze van het goede overhemd en de goede stropdas gaat. Daarom raden wij hier eerder vanaf.

Het overhemd

Jonge mannen geven de voorkeur aan dicht aanliggende overhemden. Wat de kleuren betreft moet zich hier ook de modisch georiënteerde pakdrager aan de klassieke dresscode houden en bij wit, lichtblauw en rosé blijven. Die op het moment bekende kleine kragen zijn in het kader van een in het geheel modisch optreden correct, maar de ertoe gewone 5-6 cm smalle stropdassen zijn een beetje te verspeeld voor het businessleven, 8 cm moet een stropdas tenminste omvatten.

Bij het overhemd is daarom een compromis uit mode en klassiek te adviseren: een lichaamdicht gesneden romp en een normaal gedimensioneerd kraag.

De stropdas

In veel bedrijven zijn de kledingvoorschrift voor die medewerkers losser die niet met klanten te maken hebben of nog geen toppositie innemen. Vaak worden pak en overhemd zonder stropdas gedragen. Aan de ander kant beleefd de formele kleding bij jonge mannen tegenwoordig een renaissance, het maakt hun plezier zich chic te kleden. Maar ze willen ook hun eigen voorstellingen omzetten en het niet de oude ploegen namaken en zoeken daarom bij de details naar mogelijkheden het anders te maken. Daarom grijpen jonge mannen graag na de smalle stropdas, ze geven de voorkeur aan 7-8 cm brede stropdassen, die schaars in een aansprekend assortiment te kopen geeft.

Natuurlijk zijn traditionele strepen stropdassen of stropdassen met  terughoudende kleine geometrische designs altijd correct, maar bij jonge mannen zijn unikleurige stropdassen erg gevraagd. Unikleurige stropdassen in lichtblauw- of roodtinten, pastelachtige variaties zijn apricot, oranje, mint en geel evenals metalen tinten  zoals goud, zilver en bronzen passen goed bij een modisch jong outfit met een helder smal gesneden colbert.