Kledingvoorschrift – conservatief kantoor

Gedekt pak, een eenvoudig overhemd, stropdas en zwarte schoen, dat is de grondregel. Het pak is eenduidig de betere en vooral risicoloze keuze vergeleken met een colbert-broek combinatie. In het zakenleven heet de parool namelijk: Liever overdressed dan underdressed, en hoe hoger de carrièreladder des te meer is dit van toepassing.

Pak: Kleuren en design

Het pak is het best in donkerde grijs- en blauwtinten. Een eenvoudig pak zonder design is altijd goed. Klassieke design zijn fijne strepen. Ook leent zich de glencheck, pauwenoog, visgraat, haantred of pepita voor het kantoor.

Maar let op als het gaat om de juiste combinatie van overhemd en stropdas. Te veel design is niet gepast. Een grondregel luidt: Combineer klein gedessineerd met grootgedessineerd. Meer regels hoe men kleding gecombineerd vindt u op de pagina stropdas overhemd tips.

De donker fond moet het totaalbeeld domineren. Maar let op: zwart is geen kleur voor pakken maar blijft de avondgarderobe.

Tijdens de zomer mag de businesspak iets lichter zijn, maar de grondkleur blijft blauw en grijs. Bruin is op het conservatieve kantoor taboe, tijdens de hete zomer zijn katoenpakken met de kleuren beige, rieten, tabak en olijfgroen als ze niet te licht zijn. Maar voor heel conservatieve branches en in de top-etages is het niet mogelijk. Wit of andere lichte kleuren zijn geen kleuren voor businesspakken.

Heel luchtige en casuele stoffen zijn ook niet geschikt. Linnenpakken gelden vanwege de niet te vermijdende kreuken vorming als niet kantoor deugdelijk.

Het goede overhemd

Het is traditioneel in wit, lichtblauw, eventueel in roze. Strepen en ruiten zijn mooie varianten voor het alledaagsleven op het kantoor, maar let op als het om de combinatie met pak en stropdas gaat, dan kan het vaak te veel zijn met de designs. In het algemeen geldt: Combineer designed met niet designed.

De kentkraag past het best bij pak en stropdas. De kraag kan meer of minder ver gespreid zijn. Ermee in overeenstemming wordt de knoop gemaakt, daarmee het kraagdriehoek passend ingevuld wordt. De heel gespreide cutaway- collar is minder geschikt voor de conservatieve kantoor omgeving en bij een button-down overhemd gaan de meningen uit elkaar. De afgezette witte kraag bij het gekleurde overhemd is een Britse variant, zo heeft ze zich ook niet kunnen doorzetten in het Continental Europe.

Bij belangrijke vergaderingen en conferenties zijn unikleurige overhemden gepaster en dan het best in wit of in lichtblauw. Donkerde overhemden zijn op het conservatieve kantoor een fauxpas, evenzo kleuren als oranje, bruin, dennengroen en wijnrood. Als men veilig wil gaan dan zijn er dus alleen 2 kleuren, namelijk wit en lichtblauw.

Overhemden die aan de mouwsluiting met manchettenknopen gesloten worden maken een meer formele indruk dan de overhemd variantie met knoopmanchetten, om deze reden zijn ze de eerste keuze bij conservatieve branches en bij representatieve optredens. Helemaal opulent zijn natuurlijk de overhemden met dubbelmanchetten. De manchettenknopen kunnen beter geen zeldzame motieven hebben, een simpel ingebouwd steen of heel sober sterlingzilver zijn altijd goed.

In het algemeen kan op de borstzak bij het businessoverhemden afstand gedaan worden (als men na maat gaat bestellen), ze mag zowiezo niet gebruikt worden . Maar lange mouwen zijn een moet, een overhemd met korte mouwen is ook tijdens de hete zomer seizoen een fauxpas.

De stropdas

Bij het traditionele businessoutfit altijd een stropdas uit zijde. De kleur is het belangrijkste element en meestal belangrijker dan het motief op de stropdas. De belangrijkste grondkleuren bij de stropdas zijn rood- en blauwtinten. Maar het hangt vooral van de kleurnuance af. Een te fel rood met een wit overhemd kan een aggressieve indruk geven en een lichtblauw stropdas met een lichtblauw overhemd is te saai.

De stropdaskleuren pink, lichtgroen, oranje, paars of geel gelden als problematisch, omdat de meeste mensen deze kleuren als minder serieus opvatten toch worden deze conservatieve regels niet zo nauw genomen en zo vindt men tegenwoordig gedekte stropdassen in lichtgroen of oranjekleurend fonds. Zwarte of grijze stropdassen zijn designermode voorbehouden, binnen de klassieke businesslook zijn ze niet gepast.

De designs van stropdassen zullen terughoudend opvallen. Het meest gebruikte en meest belangrijke stropdasdesign is de streep, diagonaal belegd van links boven naar rechts beneden. In de Verenigde Staten zijn de strepen vanwege historische redenen (men wilde het anders doen dan de Engelsman) van rechts boven naar links beneden. Bij de streepstropdas gelden de Britse regimentstropdassen als bijzonder conservatief. Er zijn prachtige kleurcombinaties en strepenschikkingen, waarom sommige regimentals in ieder klassiek kast behoren.

Belangrijk bij businessstropdassen is dat het design en de kleur niet te opdringerig zijn. Als dit van toepassing is dan past eigenlijk ieder design. Gewenst zijn naast de strepen ook geometrisch  design als stippen en ruitendesign en ook de fijne paisleys zijn niet helemaal van de hand te wijzen, hoewel het paisleydesign oorspronkelijk voor het verzorgde Britse week eind bedoeld was. En vanzelfsprekend behoren decent gekleurde unis erbij. Edel geweefd unikleurige stropdassen zijn op het moment heel erg populair.

Motiefstropdassen zijn in het algemeen oke, als ze heel klein zijn en ook afhankelijk van wat er verbeeldt wordt. Allover-motieven als olifanten, paarden, wapenen of emblemen gelden als serieus, "grappige" motieven zoals dollarteken, klaverbladeren of strippenfiguren ertegen niet.

Nog iets over de afmetingen. Een stropdas is meestal tussen 145 en 150 cm lang en moet zo gebonden worden, dat de piek bij de riemgesp eindigt. Een extra lange stropdas is meestal tussen 156 en 162 cm lang. De breedte hangt van de modisch verandering af. Ze zijn soms breder soms smaller. Tegenwoordig is de standaardbreedte 8,5-9 cm.